środa, 30 marca 2016

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z MĄKĄ KUKURYDZIANĄ




Mąkę kukurydziana, która pozostała mi po zrobieniu bułeczek kukurydzianych, postanowiłam wykorzystać. Powstało bardzo smaczne połączenie.


SKŁADNIKI;



  • 7 ziemniaków ugotowanych
  • 7 łyżek maki kukurydzianej
  • czosnek 2 ząbki
  • średnia cebula.
  • Sól, pieprz, zioła w/g upodobań
  • Pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
  • 2 jaja.
  • olej rzepakowy
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Dodać pozostałe składniki.

Formować placuszki, ręce smarowałam olejem dla udogodnienia.

Gotowe placuszki obtoczyć w mące kukurydzianej.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać z surówkami i jako dodatek do mięs.

1 komentarz:

  1. Ziemniaczanka29 marca 2018 15:34

    Ostro, jak tylko 7 łyżek mąki. Myślałam że będzie ze 150 gram :D

    OdpowiedzUsuń