wtorek, 15 marca 2016

MUS CZEKOLADOWY




Od jakiegoś czasu chciałam sprawdzić, jak się komponuje smak czarnych porzeczek i musu czekoladowego. Smak obłędny.

Użyłam;
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
4 łyżki soku z czarnych porzeczek
łyżeczka masła
3 jaja (oddzielić białka od żółtek)
5 łyżeczek cukru
200 ml zimnej śmietanki 30%

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, masło, sok. Studzimy
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Śmietanę kremówkę również ubijamy.
Do schłodzonej czekolady wlewamy żółtka i miksujemy.
Masę czekoladową mieszamy z białkami i bitą śmietaną.
Można użyć miksera na najniższych obrotach.
Schłodzić w lodówce kilka godzin. Udekorować lub nie :) .
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz