środa, 23 marca 2016

POLEWA CZEKOLADOWA



Czekolada gorzka 100g
Czekolada mleczna 100g
Masło 100g
200 ml śmietanki 30 %

Czekoladę należy rozpuszczać w kąpieli wodnej. Szklaną miskę umieścić nad parującą wodą.
Nie może się stykać z taflą wody.
Należy dodać masło i śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewać.

Taka polewa jest doskonała do polania ciast i deserów.

5 komentarzy:

  1. Czasami też taką robię:-) Jest bardzo dobra. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię taką właśnie do ciast, i to grubą warstwę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż ślinka leci :) ja również w ten sposób przygotowuję i zawsze się sprawdza! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polane nią ciasta muszą być znakomite! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis :) Ja zazwyczaj robię polewę na bazie margaryny, kakao, mleka albo śmietanki i cukru pudru :-)

    OdpowiedzUsuń