czwartek, 14 kwietnia 2016

DOMOWY KISIEL

Przepis przyda się wszystkim łasuchom zdrowych domowych przetworów. Wolnych od sztucznych barwników :)


Przedstawiłam tutaj dwie wersje ;
Malinowy i z czarnej porzeczki.

4 szklanki wody
4 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek porzeczek czarnych u mnie były mrożone lub trzy garści malin
5 kopiatych łyżek cukru.
Z 4 szklanek wody odlewamy jedną szklankę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną.

Wodę gotujemy, gdy zaczyna lekko wrzeć wsypujemy owoce. Aby nie straciły swoich wartości i witamin, wlewamy  rozpuszczona mąkę gdy woda zaczyna bulgotać. Mieszamy i gotujemy jeszcze około dwie minutki.
Owoce są miękkie i nie tracą swojego koloru :)

Smacznego i polecam młodym mamom dla ich pociech :)

6 komentarzy: