środa, 27 kwietnia 2016

PANNA COTA NA GALARETCE Z CZARNEJ PORZECZKI



PANNA COTA


3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru zwykłego
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka

Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut.
Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukry. Grzejemy az cukier się rozpuści.
Kiedy po brzegach pojawia się bąbelki należy odstawić z ognia.
Dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.

Wlać do salaterek i chłodzić w lodówce 2 godziny.

GALARETKA PORZECZKOWA


Porzeczki u mnie mrożone gotujemy w niewielkiej ilości wody.
Chodzi o ciemny kolor galaretki.
Po ugotowaniu cedzimy. Do gorącego soku wsypałam gotową galaretkę porzeczkową.
Należy patrzeć na przepis na opakowaniu i ma być tyle soku ile jest w przepisie na opakowaniu galaretki.

SMACZNEGO.



23 komentarze:

  1. Cudo :-) i jak tu pilnować dietę patrząc na takie pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....i oczywiście pozdrawiam Cię serdecznie Małgosiu :-) Joanna :-)

      Usuń
  2. Bardzo ładnie wyszedł ten deser, mi czasami "spływa"

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna cotta to mój ulubiony deser. Właśni również jem, wiec Ci nie zazdroszczę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowo z tą galaretką. Całość tworzy piękny efekt :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh ale to cudownie wygląda, musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam panna coty, ale ta wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis. Taki deser świetnie nadaje się na ciepłe dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej, obejrzałam i przeczytałam składniki wszystkich tych "pannowych" smakowitości i naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć, która najpyszniejsza :-)

    OdpowiedzUsuń