sobota, 21 maja 2016

TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Jak radzić sobie ze stresem:

1. Weż głęboki wdech
2.Policz do dziesięciu
3.Zjedz czekoladę

Carole Matthews





Jestem bardzo zadowolona z podpieku.Jest kruchy i lekki.
SkłAdniki na ciasto;

2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
250 g. margaryny
2 żółtka

Wszystkie skłądniki łączymy i zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę. Owijamy folią nylonową i dajemy do lodówki na 1/2 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i ciasto wykładamy na tartownicy.
Piekłam 20 min. w 180* Wyłączyłam i  trzymałam jeszcze w wyłączonym piekarniku 10 minut.






Mus czekoladowy;


200g gorzkiej czekolady
4 żółtka
6 białek
200ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
W osobnym naczyniu miksujemy żłótka z cukrem na białą masę
Stopniowo dodajemy schłodzoną czekoladę.
Do tego dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na niskich obrotach. Następnie dodajemy ubite białka. Białka łączymy z masą łyżką.

Gotową tartę chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO

13 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszności, zjadłabym kawałek nawet teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką tartę to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama rozkosz na podniesieniu na pewno jest pyszne.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama rozkosz na podniesieniu na pewno jest pyszne.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mus czekoladowy to gwarancja pysznego ciasta. porywam kawałek :D


    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś jadłyśmy podobną w pewnej knajpce ale coś czujemy, że twoja jest znacznie lepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędna tarta! :) ach ta czekolada <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pan Mąż mi właśnie zagląda przez ramię i zażyczył sobie taką tartę na deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka fajna tarta. Idealna dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń