piątek, 24 czerwca 2016

Owocowe cukierki agrestowe

Postanowiłam zrobić cukierki z owoców, których nigdzie nie można kupić. Są doskonałe w smaku i gdyby nie posypka z cukru doskonale nadają się dla ludzi z cukrzycą. Można jednak posypkę pominąć.

Białą czekoladę zrobiłam, sama z mleka zagęszczonego niesłodzonego.

 mleko zagęszczone 7,5 % tłuszczu-200 gramów
1 łyżeczka masła - podgrzewamy na małym ogniu aż zgęstnieje.




                                                   
Zgęstniało jak widać na zdjęciu.
 Szklaną miseczkę smarujemy lekko masłem i przekładamy masę.
Umieszczamy w lodówce na dwie godziny.


Po wyjęciu z lodówki formujemy kuleczki do środka wkładamy agrest.



 Ważne aby w trakcie formowania kulek , ręce natłuścić masłem lub margaryną.
Cukierki obtaczamy w cukrze.




2 komentarze: