piątek, 22 lipca 2016

Galaretka z melona

Doskonała galaretka z melona miodowego
(Matowa część)
składniki;
1 melon
żelatyna w listkach.
Na każdym opakowaniu jest podane ile listków na jaką ilośc wody trzeba zużyć.
Odnosi się to także do soków.
W tym przypadku do soku z melona.

Melona obieramy i kroimy w kosteczkę.
Następnie miksujemy blenderem.
Zmiksowaną masę przecieramy jeszcze przez sitko.

Listki żelatyny po kolei zanurzamy w zimnej wodzie.
Zostawiamy na 7 minut.
Nastepnie wodę odlewamy, listki wyciskamy w dłoni.
Dolewamy ok.100 ml gorącej wody i mieszamy łyżką.
Wlewamy do soku z melona.
Mieszamy.


Z jednego melona wyszło mi prawie 1 litr soku.
Zużyłam 5 listków żelatyny.



Pod galaretką z melona jest zwykła galaretka pomarańczowo-cytrynowa.


Podajemy schłodzone.

Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie tego owocu. Ja zazwyczaj jem jego z bananem i miodem. Nie wpadałabym, żeby zrobić galaretkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam ten melon nie smakował ale galaretka mogłaby naprawić to mało udane spotkanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, a deser wygląda cudownie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się. Lubię galaretki, a tak podana to już ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł z tą galaretkę :)

    OdpowiedzUsuń