sobota, 2 lipca 2016

Omlet z cukini

Sezon na cukinie mamy w pełni.
 Jest to warzywo, które bardzo lubię.
 Jest ono uniwersalne i smaczne.


Zdjęcia nie oddają smaku i aromatu- niestety.
Omlet nie zawiera mąki -bezglutenowy.



 1 cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
1 średnią cebulę kroimy w kostkę
Obydwa składniki smażymy na maśle i solimy.
Do osobnego naczynia wybijamy 5 jajek dodajemy przyprawy;
bazylię
paprykę słodką
sól
pieprz





Jajka bełtamy z przyprawami.
Gdy warzywa na patelni lekko zmiękną, wylewamy masę jajeczną.


Smażymy z obu stron .










Dobre rady;

Omlet ciężko jest przewrócić na drugą stronę.
W związku z tym do patelni przykładam większą pokrywkę i odwracam tak aby omlet spadł na pokrywkę.
Następnie z pokrywki zsuwam na patelnię.


Masę jajeczną wylewamy na warzywa i nie mieszamy.



Polecam i życzę smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Wspaniały i niezwykle smakowity omlet. Mam zapas cukinii i już wiem jak go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo smaczny, z cukinią omleta nie robiła, tylko placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję dziewczyny za miłe wpisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia i omlet? To musi być pyszne :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bez cukinii nie wyobrażam sobie lata. Mam już swoje na działeczce. Robiłam już omlet z cukinią. Bardzo mi smakował. Chętnie wykorzystam twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinie mnożą nam się jak szalone więc czas na placki i omlety :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysl na popludniowy posilek. Zglodnialam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cukinię i omlety. A ich połączenie jest pyszne. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń