piątek, 19 sierpnia 2016

Faszerowana papryka

  Dla wielbicieli ostrych smaków :)

Pieczona papryka 
 5 czerwonych papryk
2 szklanki kaszy jęczmiennej
Cała średnia cukinia
Cały por, biała część
Fasolka szparagowa
Masło
2 ząbki czosnku
chili pieprz cayenne
sól, pieprz,  ziele angielskie, kminek.

Z papryki odkrawamy kapturki, oczyszczamy z pestek

Cukinię kroimy w drobną kosteczkę, pora i fasolkę kroimy.
Czosnek drobniutko siekamy. 
Warzywa dusimy na patelni.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente
Przyprawy wsypujemy do możdzieża i ucieramy. Dodajemy do duszonych warzyw
Dodajemy kaszę.
Farsz wkładamy do papryk.
Na wierzch kładziemy po łyżeczce masła.
Pieczemy w piekarniku w 150* 30 minut.

Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia


Przepis dołączam do akcji na FB 

25 komentarzy:

  1. Bardzo lubię faszerowaną paprykę. Jest prosta w przygotowaniu, a doskonale podkreśla smak zwykłej kaszy czy ryżu z warzywami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy tyyyyle papryki i dobry pomysł nam podsunęłaś :D Chętnie nadziejemy ją ciekawym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowane warzywka, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowane papryczki. Twój przepis jest wspaniały i przypadł mi bardzo do gustu. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno bardzo smaczna - kasza jęczmienna jest jedną z moich ulubionych do faszerowania warzyw ;) Ale ostrych smaków ostatnio mam dość - ciągle dodaję za dużo papryczek chilli i potem nie mogę zjeść dania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. klaszycznie i pysznie :) Super wyglądają takie papryczki !

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki! :) Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś, ale mi nie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W takiej wersji papryki jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu pyszna papryka, jak ja dawno jej nie robiłam:)mniam.

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha :) w sezonie faszerowane papryki są u mnie dość często :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł na nadzienie, mhmmm i jeszcze z chilii... to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię paprykę w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam, taka papryka na ostro musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam paprykę faszerowaną, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :).

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubie papryke, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam faszerowaną paprykę. Twoja wygląda bardzo apetycznie! Mniam <3 Pysznie i pożywnie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie :) robiłam kiedyś podobne ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja zwykle robię z mielonym. Chętnie spróbuję innej wersji.

    OdpowiedzUsuń