wtorek, 30 sierpnia 2016

Frużelina malinowa

Frużelina malinowa jest doskonała do gofrów, naleśników do dekorowania deserów. Ma słodko- kwaskowy smak. Jest błyszcząca i kusi wyglądem.



Aby zrobić frużelinę potrzebujemy;
1 kg malin
szklankę cukru ( 250ml.)
łyżeczkę cynamonu
2 płaskie duże łyżki mąki ziemniaczanej

Jeżeli mamy maliny zamrożone, należy je odmrozić

Maliny wsypujemy do garnka, z cukrem i cynamonem.
Grzejemy 10 min na małym ogniu.
Wyłączamy grzanie.
Odlewamy troszkę soku, studzimy i rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
Ponownie maliny podgrzewamy i gdy zaczną lekko bulgotać wlewamy rozpuszczoną mączkę.
Gdy malinki będą za rzadkie nie przejmujemy się tym.
Po wystudzeniu ich konsystencja jest o wiele gęstsza.
Gorącą frużelinę wlewamy do małych słoiczków.
Odwracamy dnem do góry i nie pasteryzujemy.

Smacznego zajadania :)

13 komentarzy:

  1. Ostatnio jestem zakochana w malinowych smakach. Mam bardzo dużo malinek na ogródku. Z chęcią bym spróbowała jak taka frużelina smakuje. Czy cynamon jest bardzo wyczuwalny? :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę czuć cynamon, wolę jednak z cynamonem niż bez. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ale musi być pyszna, uwielbiam wszystko co malinowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu wygląda przepysznie:)a u mnie w tym roku cienko z malinami:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy frużelinę w każdej postaci, a malinowa jest najlepsza <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie maliny systematycznie zjadałyśmy, piekłyśmy ciasta i zamrażałyśmy małe woreczki. Nic na dżemiki nie zostało :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeważnie robię frużelinę z truskawek. Zmotywowałaś mnie, żeby z malinami teraz zaeksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń