wtorek, 30 sierpnia 2016

Kluski ziemniaczane

Połączenie ziemniaków surowych i gotowanych. Nie znam osoby, która nie lubi. Jest to również przepis na tradycyjne pyzy. Jeżeli robimy bez farszu, polecam prosty sposób wykonania i gotowania.
Jaki? zaraz napiszę.


5 ziemniaków surowych startych na drobnych oczkach
5 ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kaszy manny
sól, pieprz

Przygotowanie;
Surowe starte ziemniaki pozbawiamy soku, łączymy z ugotowanymi, kaszą i mąką.
Składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 4 minuty na lekkim ogniu.

Wykonanie moich klusek jest dlatego proste, ponieważ porcje na wodę kładłam łyżką.
Podałam ze smażoną cebulką i boczkiem surowym wędzonym podsmażonym.
Dobre rady;

ważne jest aby,ugotowane ziemniaki  były zimne, surowe natomiast po starciu odciśnięte.

 Smacznego i polecam :)

18 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam takich kluseczek,a są przecież takie smaczne. Koniecznie muszę je zrobić. Dzięki za przypomnienie mi :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kluseczki. Jeszcze takich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym teraz takie zjadła, chyba pójdę zaraz do kuchni i sobie zrobię hihi

    OdpowiedzUsuń
  4. takich mieszanych kluseczek jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko jak my lubimy akie kluseczki! Niestety nie są na nasze żołądki :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam się bardzo bardzo głodna, patrząc na to zdjęcie, a o tej porze nie wypada już jesc :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wieki nie jadłam! Fajne smaki mi, Gosiu, przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń