wtorek, 2 sierpnia 2016

Ogórki z papryką w zalewie

Proponuje ogórki z papryką na zimę w zalewie octowej. Zalewa jest bardzo łagodna. Słoiki w zimie znikają. Warzywa są chrupiące i mają ciekawy smak. Podany przepis jest na 5 słoików litrowych.
Przepis jest bardzo łatwy i szybki.
Ogórków nie obieramy. 




1 kg ogórków
1 cebula
1 papryka czerwona
8 ziaren pieprzu-na słoik
4 ziela angielskie-na słoik
płaska łyżeczka gorczycy-na słoik

Zalewa;
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
4 szklanki cukru
4 łyżeczki soli -  to wszystko gotujemy.

Ogórki, paprykę i cebulę kroimy. Mieszamy.
Układamy w słoikach, razem z przyprawami.
Zalewamy ciepłą zalewą. Pasteryzujemy 20 minut.

Ja jednak robię przetwory hurtowo jeżeli mam czas. 
Najczęściej na 20 słoików litrowych. Wtedy potrzebujemy;

24 szklanki wody
4 szklanki octu
16 szklanek cukru
 i cztery razy więcej warzyw i przypraw.

Przepis jest na prawdę godny polecenia :)


 Taką samą zalewę robię również do papryki.






Róbmy przetwory! 2016

4 komentarze:

  1. Tęsknie za jedzeniem mojej babci, ona właśnie tak robiła z papryką i ogórkami ! :D
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajowe te ogórki :) może i ja bym jednak jakieś słoiczki na zimę popełniła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dzisiaj również zamykałam ogórki na zimę. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń