niedziela, 14 sierpnia 2016

Różana śliwka

Przeszłam dzisiaj obok krzaczka dzikiej róży. Jej zapach mnie urzekł. Zerwałam troszkę płatków, z zamiarem wysuszenia. Lubię robić saszetki zapachowe do szaf i szuflad. Płatki róży zamiast trafić do mojej szafy, trafiły do ciasta. Zapach obłędny, smak również.




Potrzebujmy;
garść płatków z dzikiej róży
łyżeczka kurkumy
łyżeczka cynamonu
3 szklanki mąki
6 jaj
szklanka cukru
kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Margarynę miksujemy z cukrem do białości.
Dodajemy stopniowo całe jaja.
Mąkę przesiewamy z proszkiem, cynamonem i kurkumą.
Dodajemy stopniowo do masy, cały czas ubijając.
Płatki róży kroimy i łyżką już mieszamy z ciastem.
 Na ciasto układamy sliwki.
Piekłam w 170* 30 minut. Wyłaczyłam i trzymałam w piekarniku drugie 30 minut.



Ciepłe ciasto posypałam cukrem pudrem.Na każdą sliwkę ułożyłam po płatku róży.

Ciacho polecam :)

17 komentarzy:

  1. Ale to ciasto musi być aromatyczne i pyszne:) porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł,a zapach czuję, aż na Teneryfie:-) Wspaniałe ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały pomysł! W połączeniu ze śliwką płatki róż muszą obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to musiało pięknie pachnieć i cudownie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie płatków róży ze śliwkami. Boskie aromaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie. Interesujące połączanie, ciekawa jestem jak smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam dziką różę, pomysł z ciachem rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nesamowity pomysl z ta roza. Ciasto na romantyczne chwile ;-) Piekne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajerancki pomysł! Wierzę, że zapach był niesamowity :) A co dopiero smak!

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe, przepyszne ciasto. jem oczami i ciepło pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie! Ostatnio dostałam płatki róż przywiezione z Indii, więc może pora z nich skorzystać :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń