wtorek, 27 września 2016

Placki ziemniaczane po węgiersku

Kuchnia węgierska słynie z  pikantnych smaków. Przeważają w niej papryki słodkie, ostre.
Dzisiaj częstuję Was plackami ziemniaczanymi po węgiersku.
Najważniejszy w tym przepisie jest sos. Musi być bardzo wyrazisty w smaku i lekko grzać podniebienie :).






przepis na placki;

5 surowych ziemniaków należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać dwa surowe jaja, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, paprykę słodką, kilka łyżek mąki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Przepis na gulasz;

1/2 kg mięsa (u mnie drobiowe)
2 cebule czerwone, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, papryka ostra (chili)
papryka słodka. Papryka surowa pokrojona.

Mięso dusimy z przyprawami. Pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w paski i paprykę.

Smacznego :) Festiwal Kuchni Węgierskiej 2016

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię :) to danie i wszelkiego jego wariacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas placki ziemniaczane zawsze były w wersji na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki po węgiersku bardzo lubię. Sos z papryką idealnie do nich pasuje :)

    OdpowiedzUsuń