piątek, 2 września 2016

Śledzie z cebulką- Matiasy

Śledziki są pyszne, cebulka bardzo chrupiąca. Ważne aby zrobić ściśle w/g przepisu.

1/2 kg solonych śledzi
1,2 kg cebuli
puszka groszku
mały majonez Kielecki

zalewa;
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
2 łyżki octu 10%
Pieprz w ziarnach,
 ziele ang. 3 szt.
 Liść laurowy 3 szt.

Zagotować wodę z octem i przyprawami. W między czasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę wsypać do gorącej zalewy, przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Śledzie zalać zimną wodą aby je wypłukać ze soli.
Ja zalewałam dwa razy i moczyłam po 5 minut.


Gdy zalewa z cebulą już wystygnie, dodajemy pokrojone śledzie, groszek i majonez.
Nie solimy.


Dobre rady;
zalewa z cebulką ma być bardzo dobrze wystudzona zanim dodamy śledzie.

Przepis polecam i życzę smacznego :)







Zdrowe Lunch Boxy

13 komentarzy:

  1. śledzie u nas mają wzięcie w okolicach Świąt, ale narobiłaś mi smaka już teraz;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to, że narobiłam Ci smaka :)Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Z cebulka..najprostsze..a najbardziej je lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy śledzie w każdej postaci. Małgosiu, wyglądają obłędnie <3 Pozdrawiamy :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś nawet lubiłyśmy śledzie, teraz jakoś niespecjalnie nas do nich ciągnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ciekawy dodatek groszku! Tak jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy dobre śledzie. Dosyć często goszczą na naszym stole.
    Wypróbuję z groszkiem mrożonym. Jakoś nie przepadam za groszkiem z puszki zbyt dużo w nim konserwantów.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń