piątek, 23 września 2016

Tarta na owsiano- żurawinowym spodzie z masą pomarańczowo serową.Bez glutenu i cukru białego

W ten weekend wypiekamy z dziewczynami ''zdrowsze ciasta''





SPÓD;

2 szklanki mąki owsianej
1/2 kostki masła
100 g żurawiny posiekanej
2 łyżki cukru brązowego

Masło topimy i mieszamy z mąką i żurawiną. Oblepiamy formę i pieczemy 15 min w 180*

MASA;

2 serki homogenizowane naturalne
2 szklanki soku z pomarańczy(najlepszy ze sokowirówki)
6 listków żelatyny
3 łyżki cukru brązowego


Mączkę owsianą zrobiłam sama.
Płatki owsiane bezglutenowe wsypałam do blendera i zmieliłam.

Dwie szklanki soku uzyskałam z dwóch pomarańczy

Sok i serki wymieszałam. Listki żelatyny namoczyłam a następnie odcisnęłam i zalałam niewielką ilością wrzątku.
Połączyłam z masą serową.

Udekorowałam czarnymi winogronami i malinami.
Włożyłam do lodówki na dwie godziny.

Jemy sezonowo! Jesień

21 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda i do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota i jak pięknie wygląda ! Serdecznie pozdrawiam ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulala... ile owoców, smaczna musi być taka tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosia zjadłabym taka tartę ,kawałek dla mnie:).Pozdrawiam Kocurkowo hi hi....

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda ta tarta Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm ale smacznie wygląda , muszę kiedyś sama spróbować :) Ale mi zrobiłaś smaka :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie tarty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała :-) zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na zdrowszą wersję słodyczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tarta bardzo apetyczna, dziękuję za zdrowszą zabawę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Tarta bardzo apetyczna, dziękuję za zdrowszą zabawę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wspaniale, chętnie skusiłabym się na kawałeczek :) Dziękuję za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pięknie i na pewno smakuje równie dobrze :-)

    OdpowiedzUsuń