środa, 19 października 2016

Szarlotka

O tej porze roku w sadach jest bardzo dużo jabłek. Wędrują one do słoików, do wypieków, na soki ...
Na pewno nie ma osób, które nie lubią szarlotki ?. Jej aromat cynamonu i goździków przyciąga. Ma taką zaletę że smakuje na ciepło i na zimno. W moim domu rzadko można zjeść zimną :).





Składniki na ciasto;
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
3/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem i cukrami. Następnie dodajemy
żółtka i śmietanę. Ciasto zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 40 minut.

Masa jabłkowa;
2 kilogramy obranych i pokrojonych na plasterki jabłek
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżka bułki tartej.- składniki mieszamy ze sobą.

Ciasto po upływie 40 minut wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy, podsypujemy mąką. Na wałku przenosimy na blaszkę (na papier do pieczenia), nakłuwamy widelcem.

Na ciasto układamy masę z jabłek.

Na jabłka umieszczamy drugą część ciasta. Możemy w całości po rozwałkowaniu umieścić, lub uformować długie ruloniki i ułożyć na wierzchu.

Pieczemy w 170* 40 minut.



26 komentarzy:

  1. Ależ ona wygląda cudownie! Czy załapie się na kawę z takim ciachem ? :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaka fajna szarlotka:-) Zjadłabym taką z lodami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczna!
    Też najbardziej lubimy jeszcze ciepłą szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka - zawsze, wszędzie i o każdej porze dnia i nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotki. Jedyne ciasto, które nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotki są super, szczególnie na ciepło z odrobiną bitej śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, raczysz nas zawsze samymi pysznościami, szarlotka pycha ! Serdecznie pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam - uwielbiam <3 Twoja prezentuje się przesmakowicie :D <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Są trzy ciasta, które średnio lubię: sernik, makowiec i szarlotka. Sernika nie lubię ze względu na ten ser; makowca, ponieważ nie odpowiada mi ciasto, a szarlotka najzwyczajniej mi się przejadła. Od czasu do czasu jednak i ja się skuszę. Nawet jak będę czuła ten nieszczęsny cynamon (którego nie cierpię). Tak sobie teraz myślę, że chyba napiszę do mamy, żeby pomyślała o tym cieście jak wrócę przed świętami do domu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawe spostrzeżenia i opinie :) Ja natomiast nie lubię makowca, po nim nie mogę się swobodnie uśmiechać :)

      Usuń
  10. Uwielbiamy szarlotki. Mega prezentacja, kusi by zjeść wszystko na jeden raz <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Awwww tylko smaka narobilas :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Królowa jesieni, nie da się tego nijak obalić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Póki króluja jabłka, warto robic takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam szarlotkę i to ona króluje u mnie całą jesień!

    OdpowiedzUsuń
  15. Sprzedaj nam trochę tej szarlotki! Kochamy to ciacho miłością nieskończoną <3
    Musimy dać cynka babci, że jak przyjedziemy na święta listopadowe to musi taką upiec, babcia robi ja wręcz cudownie ale Twoja też się tak zapowiada :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam szarlotkę! Twoja wygląda przepysznie!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  17. Szarlotka to ciasto, które nie jest w stanie mi się znudzić :)
    Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami, ze śliwkami i innymi owocami. Uwielbiam szarlotkę :) Wyśmienicie Pani wyszła :) Muszę kiedyś upiec szarlotkę, bo zazwyczaj piekę ciasta biszkoptowe, które bardzo uwielbiam.
    Bardzo lubię też babkę na oleju :) Szybkie i proste ciasto.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Patryku za miły komentarz :) i również pozdrawiam :)

      Usuń