poniedziałek, 3 października 2016

Tarta z jabłkami w budyniowej pierzynce

Polecam bardzo smaczną tartę z nutką cytryny, która świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami takimi jak jabłka i cynamon.




Ciasto;
180 g mąki
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa;
2 budynie waniliowe małe bez cukru
4 łyżki cukru
mleko 1 litr (bez połowy szklanki)

3 jabłka, cynamon, łyżka żurawiny, starta skórka z 1/3 cytryny

Składniki na ciasto zagnieść.Owinąć w folię i dać do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podsypać lekko mąką. Rozwałkować na "koło". Wyłożyć na blachę przy pomocy wałka. Piec 15 minut w 160* C.

Gdy nasze ciasto się piecze, robimy budyń w/g przepisu na opakowaniu dodając cukier, żurawinę i startą skórkę z cytryny.

Jabłka kroimy na połówki, wykrawamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Kroimy w szachownicę układamy na budyniu i posypujemy cynamonem. Dociskamy.
 Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy 20 minut w 170* C



Smacznego i polecam :)

18 komentarzy:

  1. Wspaniała tarta, bardzo apetyczna, szczególnie takie duże kawałki jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam mniam, fajny pomysł "na jabłka" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ Małgosia musisz ta tartą,schrupalabym ją całą:).Kocurkowo:

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ Małgosia musisz ta tartą,schrupalabym ją całą:).Kocurkowo:

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam budyń! A tutaj jeszcze jabłka z cynamonem! Same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, tarta wygląda smakowicie i też musi tak smakować, przepisik wypróbuję. Cieplutkie pozdrowienia ❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie smaków :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie wygląda ta tarta.:-) Napewno wypróbuję ten przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowita! Bardzo jesteśmy ciekawe smaku a piekarnik zobaczymy dopiero za miesiąc :(

    OdpowiedzUsuń
  10. te jabłuszka na wierzchu bardzo kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń