niedziela, 13 listopada 2016

Kasza jaglana z dżemem z dyni

Przedstawiam bardzo zdrową i smaczną wersję śniadania.

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa.. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1, (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych , jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.





1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
1 łyżka masła
dwie szczypty soli

Kaszkę należy wypłukać dwa razy. Zalewamy wodą dodajemy sól i gotujemy na bardzo małym ogniu 15 minut. W trakcie gotowania należy dodać masło.

Foremki przed włożeniem ugotowanej kaszki posmarowałam olejem lnianym.
Umieściłam na całą noc w lodówce.
Udekorowałam dżemem z dyni.

Przepis na dżem ;

masa krówkowa z dyni


Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam kasze jaglaną a w Twojej wersji prezentuje się niezwykle apatycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, pożywnie i zdrowo <3 Idealne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja! U mnie dzisiaj też kasza jaglana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne! A z takich prostych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przyrządzenie kaszy :) Coś jak panna cotta ;) Ciekawy pomysł ;)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako jedyna w rodzinie nie jestem miłośniczką kaszy, ale gotuję dla rodziny, myślę,że ten przepis będzie dla mojego starszego syna. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie, jeszcze nigdy takiego nie jadłam ale z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jadłam i robiłam dynię nie raz,ale dżem z dyni..no ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń