piątek, 25 listopada 2016

Napój budyniowy z inką orkiszową

Orkisz;

''To stary gatunek zboża, odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych był znany, ceniony i uprawiany częściej niż obecnie. Na Bliskim Wschodzie uprawiali go Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie. Ci ostatni uznawali orkisz za pokarm dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach'' - Cytat zaczerpnięty z internetu 

Bez zastanowienia więc, kupiłam kawę zbożową z orkiszem :)






składniki;

2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
2 torebki Kawy Inki z orkiszem
 1 łyżeczka otrębów orkiszowych

wykonanie;

1 szklankę mleka podgrzewałam. Gdy zaczynało lekko wrzeć wrzuciłam dwie torebki kawy.
Mleko wyłączyłam i kilka razy mieszałam, aby z torebek uzyskać esencję.

W tym czasie gdy kawa zaparzała się, w drugim kubku do pozostałego mleka dałam łyżkę mąki kartoflanej i dwie łyżki cukru.

Z gorącego mleka wyjęłam torebki kawy. I ponownie mleko podgrzałam. Na gotujące mleko wlałam pozostałe wymieszane składniki.

Powstała napój budyniowy bardzo lekki. Posypałam otrębami.



Łączy przyjemne z naturalnym

8 komentarzy:

  1. Ale fajny przepis! Prosty, smaczny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, kawa Inka :) Moja ulubiona ;) Ja też piję kawę Inkę tylko, że bez orkiszu :) Uwielbiam kawę zbożową.
    Pozdrowionka,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię kawę zbożową i naturalną :) Pozdrawiam również :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja. Jestem za :-)

    OdpowiedzUsuń