wtorek, 29 listopada 2016

Schabowe zapiekane z kapustą kiszoną i pieczarkami


 Danie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. Składa się z czterech składników. Kapusty kiszonej, cebuli i pora, pieczarek i schabu.

Potrzebujemy;
500 g kapusty kiszonej
500 g pieczarek
3 duże cebule
1 mały por
1/3 kostki masła, 3 łyżki oliwy
500 g schabu

dodatkowo; zioła
tymianek 1 łyżeczka
 oregano 1 łyżeczka
, sól do smaku
 pieprz mielony 1/2 łyżeczki
 papryka słodka 1 łyżeczka
 kminek 1 łyżeczka
kolendra 1/2 łyżeczki
maggi w płynie

Na dno naczynia dałam 1/2  kapusty kiszonej

 Następnie podsmażyłam krążki cebuli i pora na oliwce. Oczywiście podczas smażenia doprawiłam.
Na kapustę kiszoną dałam cebulkę- połowę ilości

Na cebulkę wyłożyłam surowe i pokrojone pieczarki 1/2 z ilości

Na pieczarki bardzo cienko pokrojony schab. Mięso posypałam przyprawami i polałam oliwką

Na wierzch wyłożyłam pozostałą część cebulki i pora.


Na to dałam pozostałe pieczarki


Na wierzch wyłożyłam resztę kapusty a na nią umieścił pokrojone masło.


Zapiekłam w 200* przez 30 minut pod przykryciem. 

Jeżeli kapusta będzie bardzo kwaśna, dobrze jest ją wcześniej raz wypłukać. 

26 komentarzy:

  1. podoba mi się,chyba zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało :) trzeba będzie powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno powtórz, ja też powtórzę nie raz :)

      Usuń
  3. Kiedyś jadłam i mi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowe i bardzo smaczne połączenie :) Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięsko... :-) Bardzo lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie spróbowałam, a już wiem, że pychota. Małgosiu, cieplutko pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny obiadek Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się to danie, proste w przygotowaniu a efekt przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Madziu, efekt palce lizać :)

      Usuń
  10. Niezłe ;) Ciekawy pomysł z tą kapustą ;) Zdradzę fajną metodę na schabowe z serem i pieczarkami. Na usmażony kotlet schabowy kładziemy trochę pieczarek wcześniej usmażonych z cebulką i na to plaster sera żółtego. Przykrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień.
    Bardzo lubię takie eksperymenty kulinarne ;)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Nasza babcia robi coś podobnego na wszelkie rodzinne uroczystości ale chyba bez kapuchy... nie wiemy bo jeszcze tego nie jadłyśmy ale męska część rodziny wręcz za tym szaleje :P

    OdpowiedzUsuń