wtorek, 6 grudnia 2016

Jaglane sznycelki

Lekkie i smaczne, alternatywa dla zwykłych mielonych, lecz o wiele zdrowsza.
Doskonale smakują z sosem pieczarkowym.




składniki na 7 średnich sznycelków.
5 łyżek podgotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki podsmażonej cebulki
1 jajko surowe
1 łyżka mąki
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia.

Kaszę jaglaną należy ugotować al dente  w osolonej wodzie.
Do przestudzonej kaszki należy dodać pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić do smaku.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.



28 komentarzy:

  1. Sznycelki z kaszą jaglaną? Super! Dlaczego ja nie znałam wcześniej tego przepisu. Zrobię na pewno w niedalekiej przyszłości. Pyszne. Prezentują się tak smakowicie. Nie można się im oprzeć.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kotleciki na bazie kaszy :) Ja też kiedyś takie kotleciki robiłem, ale z kaszy gryczanej :) Polecam. Takie kotleciki przyrządzałem na egzaminie zawodowym praktycznym ;)
    Na zajęciach z technologii gastronomicznej też miałem kotleciki z jajek ;)
    Lubię tradycyjne kotlety mielone. Muszę kiedyś spróbować zrobić kotlety z kapusty, bo nigdy ich jeszcze nie robiłem.
    Kotlety z kaszy jaglanej wyszły wyśmienicie. Tak się składa, że mam kaszę jaglaną, więc koniecznie zrobię takie kotleciki na obiad. Przynajmniej będzie coś nowego na obiad ;)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patryku to kotleciki masz w jednym palcu :) skoro na egzaminach robiłeś :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Wyglądają tak, że ślinka leci. ;-) Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tradycyjne mielone, ale różne bezmięsne wariacje też bardzo mi się podobają, jaglane kotleciki wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają świetnie, no proszę jaka doskonała alternatywa dla mielonych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne te sznycelki Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowsze i na pewno bardzo smaczne sznycelki :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mysle ze sa cudowne! A najważniejsze ze zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zamiar zrobić podobne, a ten przepis prezentuje się super!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podoba mi sie ten przepis. Na pewno je przygotuję Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkim bardzo dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń