wtorek, 27 grudnia 2016

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi


1) Przesiej mąkę na stolnicę, stół, blat gdzie Ci wygodniej robić.
2) w czajniku zagotuj wodę, odczekaj chwilę.
3) W mące zrób dołek i wlej wrzątek. Wyrób ciasto. Jeżeli jest za sypkie dolej więcej wody.
     Ma mieć trochę wilgotną i lepką konsystencję.
4) Jeżeli klei się do rąk oprósz ręce w mące i wyrabiaj.
5) Nie podsypuj stolnicy obficie mąką. Lekko oprósz.
6) Nie syp mąki na ciasto podczas wałkowania, ponieważ będziesz mieć trudności ze sklejaniem.
7) Kawałki ciasta których nie używasz, czyli odpady z wycinania włóż pod szklaną miskę aby                  zapobiec wysychaniu.
8) Przygotuj ręce do sklejania, czyli opłuch i osusz.
9) Wodę do gotowania posól




17 komentarzy:

  1. Ja dodaję jeszcze 2 łyżki oleju i żółtko :) dzięki czemu nie robi się twarde podczas gotowania i ma ładny kolor przez żółtko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wykorzystam Twoją radę 😆

      Usuń
  2. ja robię zawsze ciasto z wrzątkiem, dzięki temu zawsze wychodzi ;0 Daję też masło stopione, mam wrażenie,że ciasto smakuje lepiej wtedy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już po świętach, ale dobre ciasto na pierogi zawsze się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam o tym, że trzeba dawać wrzątek i że nie można sypać mąki na ciasto :) Spróbuję następnym razem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja po wyrobieniu ciasta, przykrywam je na 20 min ciepłym talerzem, aby odpoczęło. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne parady ja póki co wygodna jestem i pierogi jadam u mamy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super porady, na pewno się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię pierogi, a już lepić to szczególnie :) Ostatnio lepiłem pierogi i uszka z kapustą i grzybami, i były przepyszne :) Ja robię podobnie ciasto na pierogi tyle, że ja wyrabiam ciasto w misce i dodaję odrobinę oleju rzepakowego do ciasta pierogowego :) Dużo osób też dodaje do ciasta jajka, ale ja tego nie robię :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy sposób jeśli jest wypróbowany, jest dobry. Pozdrawiam Patryku :)

      Usuń
  9. Piękne pierożki :) My w tym roku nalepiłyśmy ich chyba z tysiąc! :D

    OdpowiedzUsuń