czwartek, 1 grudnia 2016

Pudding z chleba tostowego

Danie pochodzi z kuchni angielskiej. Pieczony chleb tostowy z bakaliami. Bardzo smaczny. Może służyć jako danie główne lub śniadanie. Główny składnik to chleb pszenny tostowy, bakalie i masa budyniowa.




składniki;

15 kromek chleba tostowego pszennego ze skórką
1/3 kostki masła
olej do posmarowania naczynia
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany ( 12% )
1/3 szklanki cukru i mały cukier waniliowy
3 jaja
200 g. moreli
50 g. rodzynek

wykonanie;

Morele i rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut.
Kromki chleba należy posmarować cienko masłem.
Pieczywo należy ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu.
Na każdą warstwę układać namoczone morele i rodzynki.
Mleko, śmietanę i cukier należy umieścić w rondlu i prawie doprowadzić do wrzenia. Do podgrzanego mleka i śmietany wrzucić jajka.
Krem z jajek i śmietany przecedzić przez sito, wprost na pieczywo. I poczekać aż wsiąknie.

Piekłam około 50 minut w 160*
Brytfankę miałam w kształcie serca.
Polecam gorąco :)
Dodaj napis

26 komentarzy:

  1. Wspaniały! Koniecznie muszę wypróbować, bo zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaka fajna aranżacja puddingu! Apetycznie! Musze chyba ukraść Twoj przepis i wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój pomysł się spodobał :)

      Usuń
  5. Nigdy tego nie jadłyśmy ale chciałybyśmy u kogoś spróbować :P Szkoda, że nie znamy nikogo takiego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalny ten pudding, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalny pomysł. Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kuchnię angielską :) Z pieczywa tostowego najbardziej lubię przyrządzić tosty francuskie na słodko :)
    Same pyszności na tym blogu ;)
    Pozdrowionka ode mnie ;)
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patryku bardzo mnie cieszą Twoje pochlebne słowa (eksperta od żywienia ) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za miłe słowa ;) Koniecznie spróbuję tego puddingu, bo przyznam, że nigdy jeszcze go nie jadłem. Jedynie to tosty francuskie, które często je robię.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Chętnie spróbuję wygląda pysznie.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu i również pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Słyszałam o takim puddingu ale nigdy nie miałam okazji spróbować. A szkoda bo wygląda na smaczny ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy czegoś podobnego nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę spróbować ten przepis, gdyż brzmi bardzo interesująco :-)

    OdpowiedzUsuń