piątek, 13 stycznia 2017

Czekoladowe ciasto z bananową galaretką

Kto z nas nie lubi czekolady i bananów ?. Połączenie tych dwóch  składników w cieście jest bardzo smaczne. Pachnie i kusi swym aromatem. Zrobiłam ten cudowny wypiek na wspomnienie czasów, gdy lubiło chować się rożne przedmioty np. pierścionki zaręczynowe i nie tylko zaręczynowe, kosztowne upominki, właśnie w środku słodkości. Aby wspomnienie otrzymanego prezentu było wspomnieniem słodkim i nie byle jakim. Upiekłam kiedyś taki torcik o wiele mniejszy dla mojej znajomej, schowała w nim niespodziankę dla męża. Co to było? niech już zostanie ich słodką tajemnicą.




 Składniki na ciasto (tortownica śr. 24 cm.);

1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml. śmietany 18%
100 ml. mleka
100 ml. gorącej kawy bez fusów
100 ml. oleju rzepakowego- może być inny
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jaja

Składniki suche oprócz cukru należy wymieszać ze sobą ( mąka, kakao, proszek)
w osobnym naczyniu mieszamy mokre ( olej, mleko, śmietana, jaja i cukier)
Mokre mieszamy szpatułką i dosypujemy suche. Ciasto jest lejące, takie ma być. Gdy połączymy wszystkie składniki wtedy dopiero mieszamy  mikserem, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Do ciasta wlewamy powoli gorącą kawę i mieszamy szpatułką.

Ciasto należy wylać na tortownicę. Na dno dać papier do pieczenia a boki posmarować masłem.

W środek włożyć foremkę silikonową , moja miała średnicę 15 cm. Dodatkowo obciążyłam ją surową kaszą, aby nie wypłynęła. Włożyłam do piekarnika na 50 min. - 170*

Składniki na galaretkę bananową;

4 duże banany
3 łyżki żelatyny
 1 łyżka cukru pudru

Żelatynę należy zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na 3 minuty. W między czasie banany zmiksować z cukrem. Do napęczniałej żelatyny wlać 1/2 szklanki wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do bananów, wymieszać dokładnie i odstawić w chłodne miejsce.

Galaretka z czekolady - na wierzch

100 g. czekolady gorzkiej
1 galaretka cytrynowa

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku.
Mieszamy obydwa składniki. Polewa bardzo szybko gęstnieje. Więc należy w odpowiednim czasie wylać ją na wierzch ciasta.

Co to jest kąpiel wodna ?









14 komentarzy:

  1. Zapisuję przepis. Super ciasto. Takie jakie lubię :-) Miłego dnia Tobie życzę Kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę! Czekolada i banany? Biorę w ciemno :) Pyyycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dość że moje smaki to jeszcze wykonanie bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ohh jakie apetyczne! Nie sądziłam, że można chować w cieście takie niespodzianki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny torcik. Oj zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie apetyczne ciacho - takie lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastycznie apetyczne ciacho....aż chce się sięgnąć po kawałek z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie :) Ciekawy pomysł z foremką.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda i na pewno smakowałoby mojemu bratu, który lubi połączenie czekolady i bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, pyszne ciasto :) Aż mi ślinka cieknie na widok ciasta ;)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń