sobota, 21 stycznia 2017

Jaglane deserki z gorzką czekoladą

O zaletach kaszy jaglanej pisałam w poprzednich postach. Dla przypomnienia, kasza ta ma, dużo łatwo przyswajalnego białka. Witaminy B 1, B 2, B 6. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.
Zawiera składnik zwany krzemionka, który bardzo dobrze działa na skórę , włosy i paznokcie. Ponadto zapobiega osteoporozie.
Kaszkę tą używam w mojej kuchni bardzo często.
Zrobiłam smaczne deserki z ugotowanej na mleku a następnie zmiksowanej substancji.
Użyłam w tym celu specjalnych i miękkich foremek silikonowych.


 Składniki na 7 deserów;
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy jaglanej
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżki żelatyny


100 g. gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać na dno każdej miseczki.



Kaszę wypłukać na sitku. Zagotować mleko i wrzucić do niego kaszkę. Dodać cukry. Gotować na małym ogniu około 5 minut.

















W między czasie żelatynę wsypać do kubka i zalać małą ilością zimnej wody. Odstawić na kilka minut, aby napęczniała.
Ugotowane mleko z cukrami i kaszą wlać do misy blendera i zmiksować.
Do żelatyny dolać 1/2 szklanki wrzątku i mieszać do rozpuszczenia. Połączyć z masą w blenderze i wymieszać wszystko.
Wlewać zimną do foremek wystudzoną na czekoladę

















W takich foremkach robiłam :)

Słodkości na Dzień Babci robiłam z;
Konczi i szpileczka
Esmeralda ze smakiem
Jedz i smakuj
Moje domowe kucharzenie
Di gotuje
Kulinarna maniusia
Życie zaczyna się w kuchni
Grunt to przepis

30 komentarzy:

  1. No nie mogę się oprzeć, żeby nie napisać - ptasie mleczko!!! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w stylu ptasiego mleczka :), ale dobrze Ella to ujęłaś, jest lekkie jak ono :)

      Usuń
    2. To samo mi przyszło do głowy - ptasie mleczko w zdrowszej wersji ☺

      Usuń
  2. Wspaniałe! Kolejny świetny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne! Szkoda, że z żelatyną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i zdrowe :-) uwielbiam kaszę jaglana:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie deserki znikają u mnie w oka mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu bardzo pyszne i pomysłowe deserki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne i bardzo apetyczne :) Uwielbiam kaszę jaglaną, więc Twój przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi smaku narobiłas. Wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaszę jaglaną uwielbiam, a deserki wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł na zdrowy deser:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkim bardzo dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kusisz bardzo:-) Wyglądają niezwykle apetycznie, miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię kaszę jaglana ,skuszę się na taki deser.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super:)Z pewnością, wkrótce przyrządzę taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdrowy deserek i jaki pyszny. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała propozycja na deser :) Wygląda baaardzo smakowicie :) Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapisuję te pyszności do wypróbowania ..dzięki za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniały pomysł :) u mnie dziś też jaglane słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudo i dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  20. Dla nas...rewelacja. Pięknie wyglądają, jak pralinki. Gratulujemy pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacyjny sposób na przyrządzenie smacznego deseru :) Kasza jaglana jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Doskonałe desery można przyrządzić z kaszy jaglanej.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ one śliczne :) Warstwy i kształt zrobiły swoje a smak też pewnie wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Porwałabym Ci taką kosteczkę z talerzyka, oj porwałabym ;) Rewelacyjna jest też ta foremka!

    OdpowiedzUsuń