czwartek, 12 stycznia 2017

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Od jakiegoś czasu przestałam wyrzucać resztki z jedzenia. W grudniu ubiegłego roku brałam udział w konkursie organizowanym przez Interię. Była do akcja związana z odpadkami z jedzenia. Bardzo dużo odpadów spożywczych ląduje na śmietnikach. Aby temu zapobiec zespół Interia zorganizował konkurs. Należało dodać przepisy z wykorzystaniem resztek jedzenia. Byłam jedną z laureatek i otrzymałam tytuł ''Mistrz Kulinarnego Recyklingu''.
Dzisiaj zaprezentuję własnie smaczny domowy recykling. Kotleciki z ziemniaków ugotowanych.


Około 30 dkg ugotowanych ziemniaków
sól do smaku
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1 surowe jajko
kilka łyżek mąki
Można dodać łyżkę mleka, ale niekoniecznie.
olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia.







Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę, przyprawy, zgnieciony czosnek.
Formować placuszki i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.



13 komentarzy:

  1. Fajniutkie! Wyglądają apetycznie, a jakie ciekawe wykorzystanie ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w domu rodzinnym to się robilo te cuda bez przypraw i podawało jako placuszki z kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kotlety. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te kotleciki :) Też jestem fanką "resztkowego jedzenia" :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne i na pewno smaczne kotleciki. Jednym zdaniem - dobry obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne kotleciki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super :) Robię podobne, tylko w formie krokiecików!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kotleciki ziemniaczane to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię kotleciki z ugotowanych wcześniej ziemniaków :) Ja też takie przyrządzam w domu :) Ja do masy często dodaję cebulkę drobno pokrojoną :)

    Serdecznie Panią pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasami robię takie kotleciki z ziemniaków, są bardzo smaczne. Podaję je najczęściej z jakimś sosem np. koperkowym lub pieczarkowym. :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu
    to są te kotleciki, do których mamy ogromny sentyment. Piekła je nam nasza Babcia, potem Mama, potem my swoim dzieciakom. Zawsze smakowały i to bez względu na to czy były podawane z sosem grzybowych , czy tak po prostu bez niczego. Pyszniutkie:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy pomysł i pewnie smaczny ;) Wart spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń