wtorek, 17 stycznia 2017

Pyzy z ziemniaków i kaszy manny

Polecam Wam pyszne, miękkie, delikatne kluski z ziemniaków. Do wykonania których potrzebne są tylko trzy składniki. Ziemniaki, mąka ziemniaczana i kasza manna. Podczas robienia nie kleją się do rak. Bardzo łatwo formują dzięki czemu można je nadziać farszem.

Ziemniaki można użyć z wczorajszego obiadu, lub ugotować świeże. Tylko należy pamiętać, aby były wystudzone.

 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki kaszy manny
 Ziemniaki należy przecisnąć przez praskę.
Dodać do nich obydwie mąki i zagnieść ręcznie, do momentu wymieszania składników.

Gotować od wypłynięcia 5 minut na wolnym ogniu.


Moje pyzy podałam z sosem pieczarkowym. Można polać podsmażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.


U Danusi znajdziecie bardzo podobny przepis :)


27 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadam pyz, ciekawie czy by mi smakowały .

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam... Ale mi smaka narobiłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie z kaszą manną to chyba tylko kupne jadłam... Obiadek pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kaszy nigdy nie dodawałam!!! to może być dobry patent:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z kaszą to i ja nie robiłam trzeba będzie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Łatwy przepis, a efekt bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas nazywamy to kopytkami, choć nie do końca wiem, czy jest to taki właśnie przepis.
    Ale kluski z ziemniaków są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie pyzy, bardzo podobne do robionych przeze mnie kopytek : ) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja córcia lubi takie kluseczki a przepis bardzo prosty nawet jak dla mnie osoby która woli nie gotować bo często nic mi się nie udaje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj właśnie miałam "fazę" na pyzy z mięsem, ale takie z kaszką to bardzo ciekawy pomysł! Pozdrawiam serdecznie imienniczko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne pyzy, a ja tak dawno ich nie jadłam... Przepis zapisuję do jak najszybszego zrobienia. Narobiłaś mi smaku :) Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Hehe...u mnie też kluzie z dodatkiem manny, tylko na rosole. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za pomysł :) Z kaszą manną pyz jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Z kaszą manną nie robiłam nigdy :) Ale pyzy (kopytka) bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za miłe komentarze i cieszy mnie to że narobilam niektórym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe:) Nigdy takich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  17. Kluchy zawsze i wszędzie :) Uwielbiam Małgosiu. Takich z manną jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziekuję wszystkim za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, moje ulubione pyzy :) Bardzo lubię pyzy z mięsem. Szczególnie lubię te pyszne knedle :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  20. Podoba mi się pomysł na dodanie kaszy manny. Ciekawa jestem jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  21. nigdy nie dodawałam do pyz kaszy, warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale bym zjadła teraz :) w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj zjadłabym takie pyzunie na obiadek :D

    OdpowiedzUsuń