wtorek, 3 stycznia 2017

Stromboli z pieczarkami i mozarellą

Stromboli- to rodzaj kanapki podawanej na gorąco i pochodzi z kuchni włoskiej.
Oryginalny przepis jest na bazie ciasta do pizzy, ja jednak zmodyfikowałam go i użyłam chleba tostowego pszennego.
Stromboli to także wyspa należąca do Włoch.Mieszka na niej ok. 600 osób i posiada czynny wulkan.




12 kromek chleba tostowego
30 dkg. pieczarek
1 średnia cebula
20 dkg sera żółtego  mozzarella
Sól do smaku
Pieprz
Oliwka do smażenia
Ulubiony keczup 3 łyżki
folia

 Kanapki należy ułożyć na folii tak aby nachodziły na siebie.
Uprzednio odkrawamy skórki.











Następnie trzeba je rozwałkować i rozsmarować keczup.











Posypać startym serem.

Pieczarki i cebulę obrać i pokroić. Podsmażyć na oliwce. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na ser.









Mocno zwinąć folię wzdłuż. I włożyć do lodówki na godzinę.

Smażyć na suchej patelni z każdej strony. 



Przed pieczeniem należy zdjąć folię. 




SMACZNEGO :)



7 komentarzy:

  1. Świetne! Chętnie wypróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl na kolacje! Chetnie wyprobuje..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe podanie kanapki. Niby banał, ale bym nie wpadła na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całkiem jak pizza ;) Bardzo podobają mi się Pani dania :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa sprawa z tymi zawijanymi z chleba :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń