wtorek, 21 lutego 2017

Ciasto piegusek

Doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru białek po tłustym czwartku. Ciasto jest miękkie, delikatne i puszyste. Przygotowanie go, zajmie chwilkę.


















Składniki na formę o wymiarach 25/12 cm

10 białek
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 kopiatych łyżek mąki
4 łyżeczki oliwki
4 łyżki maku
3 łyżki skórki z pomarańczy
szczypta soli


















Białka ubijamy z solą na sztywno.
W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami na kogel-mogel
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do masy z żółtek stopniowo i na przemian dodajemy mąkę i białka, mieszając na najniższych obrotach.
Na końcu wsypujemy mak i skórkę z pomarańczy i mieszamy już tylko łyżką.


Piekłam na papierze do pieczenia. 25 minut w 150 *C z termoobiegiem i 20 minut w 100 * C z grzaniem od dołu. Nie wyjmowałam od razu z pieca. Należy jeszcze potrzymać około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego.

19 komentarzy:

  1. ta skórką pomarańczowa pasuje tutaj idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, a wygląda na takie puszyste i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie testowaliśmy się, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię pieguska :) Przede wszystkim te ciasto jest proste i szybkie do przygotowania :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny piegusek ! Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję wszystkim za pozostawiony komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ekonomiczny sposób na ciasto - u mnie też jego wersja często gości gdy mam nadmiar białek po wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń