sobota, 11 lutego 2017

Deser ''Trzy smaki Lusette''

Kto nie lubi deserów o smaku czekolady , cappuccino i śmietanki ?
Wszystkie smaki ujęłam w jednym pucharku.

Smak czekolady oddałam w cieście czarnym jak noc. Jest w nim ogromna ilość kakaa.
Smak cappuccino oddałam w masie z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. O konsystencji pianki. Kolor ma jak prawdziwa cappuccino.
Smak śmietanki, to lekka masa na bazie żelatyny i likieru śmietankowego.
Tak właśnie smakują wafelki Lusette :)
Więcej na ich temat znajdziecie tu- http://www.lusette.pl/


Ciasto czekoladowe;

1/2 szklanki kakaa
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju

w jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i kakao.
w drugim mokre składniki i cukier.

Suche mieszamy drewnianą szpatułką i dodajemy mokre. Mieszamy mikserem do połączenia składników.

Pieczemy około 40 minut w 160* lub do suchego patyczka.
Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki. U mnie była duża, więc ciasto było cienkie i czas pieczenia był krótszy.





 Masa cappuccino;

50 g. gorzkiej czekolady
1 łyżka kakaa
1 łyżka wódki (nie musi być)
3 łyżki wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 jaja
3 łyżki cukru
75 ml. śmietanki 30 %

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, kakao, wodę i wódkę.
Żółtka ubić z połową cukru do białości.
Białka ubić z drugą połową cukru.

Do masy z żółtek wlewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę. Dodać ubite białka z cukrem a następnie ubitą śmietankę kremówkę.



Masa śmietankowa;

3 listki żelatyny
kieliszek likieru śmietankowego
2 łyżeczki cukru
75 ml. śmietanki kremówki 30%
200 ml. wrzątku

Listki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawić na 5 minut.
Po tym czasie zalać wrzątkiem i dodać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Dolać likier śmietankowy.
Odstawić do stężenia.
Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z zastygłą galaretką.
Na wierzch każdego deseru poukładać pokrojone wafelki Lusette o smaku czekoladowym, cappucino i śmietankowym.
Desery rozpływały się w ustach.

 Z podanych składników wyszły cztery bardzo duże puchary.








14 komentarzy:

  1. Cudowny deser Małgosiu, porywam porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudny deser. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak już pisałam na fb uwielbiam te wafelki, może kiedyś spróbuję zrobić ten deser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Twój wpis na FB. Pozdrawiam serdecznie i polecam deserki 😆

      Usuń
  5. Uwielbiam czekoladę ... wygląda genialnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie desery mogę jeść codziennie. Super zaprezentowane Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się zaśliniłam z wrażenia! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznamy się szczerzę, że nie polubiłyśmy tych wafelków ale taki deser z nimi robi mega wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z pewnością nie oparłabym się takiemu pucharkowi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podobają mi się desery, jakie tutaj Pani prezentuje na blogu :) Takie desery są przepyszne, szczególnie, jak doda się trochę bitej śmietany ;)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłęd po prostu! Wspaniały deser, bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń