poniedziałek, 27 marca 2017

Francuskie naleśniki

Są to naleśniki bez jajek. Bardzo delikatne i chrupiące. Polecam gorąco.


  Składniki;

3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki zimnej wody
mała płaska łyżeczka soli
 3 łyżki roztopionego schłodzonego masła
szklanka mąki pszennej (z małą górką)



Składniki wymieszać ze sobą.
Robię to w blenderze jak wszystkie naleśniki. Jeżeli macie inne sprawdzone sposoby też jak najbardziej mogą być zastosowane.

Po wymieszaniu, naczynie z masa należy umieścić w chłodnym miejscu na 30 minut.

Smażyć na lekko natłuszczonej patelni.



Gotowe naleśniki smarowałam raspberry curd, można użyć innych ulubionych dżemów.









24 komentarze:

  1. Naleśniki bardzo lubię i często je jem z różnymi nadzieniami. :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladają na takie delikatne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Ostatnio cały czas mam ochotę na naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super naslesniczki! Jeszcze takich nie robilam bez jajae, wiec chetnie wyprobuje Twojego przepisu.

    Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione :) Najczęściej je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię naleśniki, a Twoje wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z jajem, czy bez, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wpadłabym na pomysł zeby zrobić naleśniki bez jaj :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo często robię naleśniki.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie i domowo:) miłego dnia kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe, smakowite i lekkie naleśniki. Pychoty! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. z jajkami czy bez ja każde naleśniki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Naleśniki uwielbiam, ale takich bez jajek jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam naleśniki, ale bez jajek jeszcze ich nie robiłam :) Muszę wypróbować Twój przepis, bo naleśniczki prezentują się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu, naleśniki to ja uwielbiam, ale nigdy nie robiłam bez jajek, teraz wypróbuję, dziękuję za przepis. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm brzmi i wyglada pysznie;) koniecznie musze wyprobowac;) szkoda ze nie mozna polizac ze zdjecia bo chce mi sie juz;) pozdrawiam ps w sune to zdjecie nozna policac ale monitor nie bylby taki zadowolony hehe

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy przepis na naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hmmmm.. coś nowego i wygląda dobrze :) dziekuje za przepis i pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepysznie wyglądają naleśniki :) Po prostu je uwielbiam :)
    Tak się składa, że na śniadanie jadłem naleśniki z dżemem. Pychotka.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają na cieniutkie i bardzo sprężyste ;) Pyszne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń