czwartek, 30 marca 2017

Torcik bez glutenu i cukru białego

Podstawowym składnikiem tego ciasta jest kolorowa fasola, a dodatek kakaa i bananów daje ciekawy smak. Jest wilgotne i nie trzeba go już niczym ponczować. Dodałam do niego trzy łyżki miodu, lecz można się obejść bez niego, ponieważ banany dają naturalną słodycz.  Aby go zrobić nie potrzebujemy miksera. Ciasto zrobimy tylko i wyłącznie blenderem ręcznym. Polecam osobom, które mają nietolerancję glutenu. Ciasto posmakuje również dzieciom, gdyż ma wygląd czekolady, a z masą bananową tworzy bardzo smaczny duet.




 Składniki na ciasto;

2 szklanki ugotowanej kolorowej lub czerwonej fasoli
3 średnie banany ( mogą mieć kropki )
3 łyżki miodu
6 kopiatych łyżeczek kakao
6 kostek gorzkiej czekolady
3 jaja
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody

Fasolę moczymy 4 godziny, lekko solimy i gotujemy.
Ugotowaną fasolkę miksujemy blenderem z bananami, miodem, kakao, jajami, cynamonem, sodą i rozpuszczoną czekoladą.

Upiekłam trzy krążki w tortownicy o śr. 16 cm. Każdy po 20 minut w 150 *


Składniki na masę bananową;

250 ml śmietanki 30%
2 banany
2 duże łyżki żelatyny

 Śmietankę miksujemy na sztywno. Banany przy pomocy blendera miażdżymy. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy gorącą wodę ( kilka łyżek ) i rozpuszczoną wlewamy do bananów. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy ubitą śmietanę. Należy odstawić na kilka minut w zimne miejsce, aby masa stężała.

Przekładamy krążki ciasta.




21 komentarzy:

  1. Jaki cudny torcik i do tego jaki zdrowy :-) Pysznie Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl, zrobie go dla corki, bo ona tylko wlasnie takie bez glutemu moze jesc.

    Dziekuje za przepis. Pozdrawiam serdecznie i zycze milego dnia:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda i nie wątpie w to że tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, jestem niezmiernie ciekawa tego torcika, tylko zakupię produkty i biorę się do pieczenia. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. torcik wygląda smakowicie! mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem bardzo ciekawa jak torcik smakuje, takiego przepisu jeszcze nie miałam okazji wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszny torcik! Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały torcik! Niebo dla kubków smakowych <3 Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super torcik :) Gdzieś widziałem przepis na ciasto na bazie fasoli. Nidy takiego ciasta nie jadłem i jestem ciekawy, jak to smakuje.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha.... Już wiem ze by mi smakowalo Lubie takie slodkosci Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu rewelacyjne ciasto kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie tutaj. Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też bardzo lubimy ciasta fasolowe i wyszedł fajny torcik ;) Możemy zdradzić, że w weekend będzie podobny przepis Wielkanocny ;D

    OdpowiedzUsuń