wtorek, 11 kwietnia 2017

Mazurek z figami

Mazurek to tradycyjny wypiek w święta wielkanocne w Polsce. Możliwości pieczenia i dekorowania tych ciast są nieograniczone i ile twórców tyle pomysłów. Spód to ciasto kruche. Wierzch to masa budyniowa, konfitura wiśniowa i figi. Przepis jest bardzo łatwy.


Składniki na ciasto;

1/2 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki + do podsypania
1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki zagniatamy ze sobą. Gdy całkowicie połączą się, zawijamy we folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie.
Tworzymy wzorek jak na zdjęciu. Dno nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia   oddychało.



1 budyń waniliowy gotujemy jak w przepisie na opakowaniu. Pamiętając, aby użyć o 1/2 szklanki mniej mleka.
Garnek przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
1/3 kostki miękkiego masła miksujemy na puch, dodając łyżka po łyżce zimny budyń.
Tak przygotowaną masą dekorujemy ciasto. Układamy pokrojone figi.





Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

25 komentarzy:

  1. \świetnie wygląda ten kant :)
    Z pewnością smakował wybornie :) Cały mazurek, nie tylko kant ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Figi lubię, ale mazurka z nimi jeszcze nie jadłam. Bardzo podoba mi się Twój mazurek i chętnie wypróbuję :) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zaplatanka na brzegach jest super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie takie ciasto byłoby zbyt maślane, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda Twój mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pochodzę z gór i mazurka na święta nigdy nie jadłam, u nas są babki wielkanocne , serniki i makowce.Chętnie wypróbuję Twój przepis , figi uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super mazurek http://moje-wyroby.blog.pl/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie na Święta się nie piecze mazurków, ale ten prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Efektowny i smakowity :) Super propozycja na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Interesujące podanie ;D Wygląda niebanalnie i bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to smakowicie wygląda :) Mazurek przepiękny :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń