czwartek, 13 kwietnia 2017

Mleczko kokosowe - przepis.

Kilka dni temu odbyłam wędrówkę po marketach w celu kupienia mleka kokosowego w puszce. Miałam jednak pecha, gdyż nigdzie nie mogłam go dostać. Może zostało wykupione z okazji zbliżających się świąt ?. Na półkach sklepowych zostało jedynie ekologiczne, o jego cenie nie wspomnę. Postanowiłam zrobić sama mleczko ekologiczne kokosowe. Koszt 1/2 litra mojego produktu wyniósł 2 złote. Mleczko ma szerokie zastosowanie np; do zup, deserów, nie wspomnę o smaku kawy z jego dodatkiem :)


 100 g. wiórek kokosowych
3 szklanki wody


Wiórki zalać wieczorem ciepłą przegotowaną wodą. Wymieszać i przykryć.
Następnego dnia ponownie wymieszać i lekko podgrzać.

Wlać wszystko do misy blendera i miksować od 3-4 minut.

Na sitku ułożyć kilka warstw gazy. Przelać przez nią mleczko. To co pozostało na gazie porządnie odcisnąć.

Umieścić w szklanej butelce lub słoiku. Przechowywać w lodówce dwa tygodnie.
Przed użyciem należy wstrząsnąć.






26 komentarzy:

  1. Gosiu co za wspaniały przepis. Koniecznie go wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też sama robię. Uwielbiam jego dodatek w kawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie proste i tanie, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie, kocham kokos pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko co kokosowe :) Takie mleczko i kawa to dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mleczko kokosowe jest rewelacyjne :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, rewelacyjny przepis, wielkie dzięki! Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasem tak jest, że pilnie potrzebujesz jakiegoś składnika to jak na złość nigdzie go nie ma ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. Raz robiłam mleczko kokosowe z wiórków, ale jednak wolę kupne :P Kupuję takie w kartoniku, co ma w składzie tylko kokos i wodę i jest pyszne i bardzo kremowe. A Twoje też wygląda pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Za to, że tu zaglądacie i piszecie- dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie to chyba nawet bardziej smakuje takie domowe :) pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale patent! Wykorzystam przy najbliższej okazji:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jeszcze nie próbowałem mleka kokosowego :) Muszę go kiedyś kupić i spróbować :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świtą!
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie przygotowane w domu jest dużo tańsze

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł, świetny przepis. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny, ciekawy blog Małgosiu. Uwielbiam cuda kulinarne, bardzo dziękuję za wizytę, a do Ciebie będę zaglądać częściej :)
    Pozdrawiam serdecznie i pięknych świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiadomo, że co domowe to najlepsze. Muszę się sama skusić i przygotować takie mleczko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ekstra przepis, na pewno sama spróbuję zrobić mleczko kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy wiórki,które pozostaną po zrobieniu mleka można wykorzystać?

    OdpowiedzUsuń