piątek, 21 kwietnia 2017

Tilapia w warzywach

Tilapia to rybka słodkowodna. Jak każda ryba podczas krótkiego czasu smażenia robi się miękka. A po odpowiednim  doprawieniu także smaczna. W warzywach, które przygotowałam w osobnym naczyniu, smakuje wyśmienicie. Oczywiście nie należy żałować przypraw :)









Warzywa ;

Por, jego biała część
2 marchewki
3 duże pieczarki
3 ziela angielskie
1/3 łyżeczki otartej bazylii
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwki

Marchew należy obrać i pokroić w plasterki.
Jako pierwszą wrzucić na rozgrzaną patelnię podlaną oliwką i wodą oraz przyprawami.
Gdy marchew lekko zmięknie wrzucić pokrojone pieczarki i pora. Dusić pod przykryciem 5 minut.
























Ryby;

6 kawałków Tilapii
3 liście laurowe
oraz wszystkie przyprawy jakie podałam do duszenia warzyw. Na osobnej patelni podlanej wodą i oliwką dusimy kawałki ryb w przyprawach. 
Bardzo szybko robią się miękkie. Należy zwracać uwagę na to i nie dusić zbyt długo, aby się nie rozpadły na kawałeczki.




17 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, moja rodzinka lubi ryby, przepis wypróbuję! Pozdrawiam cieplutko Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny obiadek, lubię rybne dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak się zastanawiam, czy jadłam kiedyś tilapię? Chyba nie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryby są wyśmienite :) Też mam taki półmisek :) Jest przepiękny :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedna z moich ulubionych ryb :) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie:))lubię ryby ale przyznam że mało ich jemy:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny obiadek i pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszna rybka w smakowitym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis :) chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis koniecznie wypróbuję. Pięknie się tu wszystko u Ciebie prezentuje Gosiu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję wszystkim za miłe słowa -:)

    OdpowiedzUsuń
  12. tilapię omijam, ale sam przepis jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wiemy czy jadłyśmy kiedykolwiek tą rybkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna rybka i mam takie same talerzyki:)

    OdpowiedzUsuń