poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały lub żurek to jedno z głównych dań w moim domu w czasie świąt wielkanocnych. Gotuję go na wędzonce. Dodaję do niego jeszcze białą kiełbasę i ugotowane jaja.





Składniki;

2 litry wywaru spod ugotowanej wędzonki np. ( boczek, żeberka, szynka )
2 duże marchwie
1 duża pietruszka
kawałek korzenia selera
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
biała kiełbasa 6 sztuk
Kilka jaj ugotowanych na twardo
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
pieprz 1 łyżeczka
śmietana
500 ml. barszczu z butelki
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe

Wywar gotujemy z jarzynami i przyprawami. Pod koniec wgniatamy czosnek. Dodajemy kiełbaski. Zabielamy Śmietaną. Podajemy z jajami.
Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Punkt obowiązkowy. Nie może go zabraknąć podczas Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w domu nigdy nie było tradycji jedzenia takiego barszczu- a wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam barszczyki i żurki i zawsze ciężko mi się zdecydować co bardziej lubię :) Pysznie wygląda Twoja propozycja, więc biorę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam go, szczególnie na Wielkanoc smakuje wyjątkowo. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń