czwartek, 6 kwietnia 2017

zapiekana cukinia

Danie wykonane w naczyniu żaroodpornym. W stylu- łatwo, szybko i smacznie. Polecam.




do zapiekanki użyłam;

20 g. makaronu penne
1 cebula
1 starta duża marchew
1 średnia cukinia
sól do smaku
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
ostra przyprawa, dałam suszone papryczki mieszane z czosnkiem -szczypta
mielony kminek 1/3 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
ser żółty łatwotopliwy w/g uznania

Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach, cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy obydwa składniki na rozgrzana i podlaną oliwką patelnię. Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy przyprawy i dusimy pod przykryciem aż lekko zmiękną. Pod koniec dodajemy pokrojona w plasterki cukinię.
Makaron gotujemy al dente.

Dno naczynia żaroodpornego lekko podlewamy oliwką. Wykładamy makaronem. Następnie dajemy całą zawartość patelni z sosem, który powstał z duszenia warzyw. Posypujemy serem żółtym i zapiekamy w temp. 170*C przez 20- 30 minut.




19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cukinię i dodaję ja gdzie tylko się da ;) Pysznie wyglada Twoja zapiekanka i na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Zapiekanka musi być przepyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się ta Twoja zapiekanka, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybki i pyszny obiadek :) Bardzo lubię pieczone warzywa, a cukinia to stały bywalec w mojej diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna kompozycja, a w sezonie na cukinie sama je często zapiekam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zwolenniczką szybkich dań i to mi bardzo podpasowało. Zapiekanka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam zapiekane warzywa, są pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna zapiekanka. Bardzo je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie zapiekanki :) Jeszcze są lepsze niż te z bagietki, serem i pieczarkami, które są tak popularne :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję za pozostawione komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis Gosiu, taki wiosenny i lekki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam cukinię, a Twoja jest świetnie doprawiona i smakowałaby mi na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  14. moja ukochana cukinia:)
    pyszna zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń