czwartek, 18 maja 2017

Chlebki pita

Są popularne na bliskim wschodzie. Taką bułeczkę  po nacięciu, możemy jeść z czym tylko chcemy. Wypełniamy ją mięsem, warzywami i sosami, które lubimy. Skórka jest chrupiąca a środek miękki. Wykonanie takich chlebków, jest bardzo proste.


CHLEBKI PITA



























Składniki na 5 dużych placków;

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej TYP 750
50 g. drożdży świeżych
300 ml. ciepłej wody
50 ml. oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru


Wykonanie;

Drożdże, cukier, 100 ml letniej wody i dwie łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką i sprężystą masę. Nie podsypujemy mąką. Radzę ręce posmarować oliwką, aby ciasto nie przywierało do stolnicy i rąk. Tak wyrobione odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie, ciasto krótko wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 5 równych części. Każdą wałkujemy na płaskie i okrągłe placki. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką na kilka minut.

Pieczemy 20 minut w temp 200*. Lub do przyrumienienia.


http://www.mlynystoislaw.pl/

14 komentarzy:

  1. Ooo, nigdy nie jadłam domowej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten typ pieczywa :) Jest mega pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chlebki pita, a Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już na pewno nie kupię gotowych, tylko skorzystam z Twojego przepisu, świetny pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne chlebki, dobrze smakują na zimno, jak i na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też muszę się przyznać, że lubię bardzo ale domowych nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne Małgosiu. Uwielbiam mocno nadziane warzywami i z dużą ilością sosu czosnkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój domownik robił wspaniałe pity zanim musiałam przejść na dietę. Już nie pamiętam jak smakują, ale pamiętam, że je uwielbiałam, a goście się niemi zachwycali. Jemu zawsze wypieki lepiej wychodzą niż mi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja pity jeszcze nie jadłem :) Muszę spróbować je kiedyś zrobić :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię domowe pita i często je przygotowuję. Świetny przepis Małgosiu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tym przepisem bardzo mnie zachęciłaś do eksperymentów z chlebkiem pita :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat nie specjalnie przepadamy, jednak domowych nigdy nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń