czwartek, 18 maja 2017

Ciasto czekoladowe z jagodami

Wspaniałe i aromatyczne ciasto . Jest lekko wilgotne, dobrze się kroi i szybko znika z talerzyka :). Polecam.


CIASTO CZEKOLADOWE




















Składniki na ciasto do formy o średnicy 16 cm ;

120 g. masła
100 g. cukru pudru
2 jaja
30 g. groszków czekoladowych
80 g. maki pszennej tortowej Młyny Stoisław


Wierzch;

łyżka żelatyny
mały jogurt owoce leśne
jagody





Wykonanie;


Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać żółtka i roztopioną zimną czekoladę. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Mąkę przesiać i dodawać do masy czekoladowej, mieszać mikserem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami szpatułką.
Piec około 50 minut w 170*

Żelatynę zalać łyżką zimnej wody. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie dolać wrzątek około 50 ml. i od razu połączyć z jogurtem. Gdy masa będzie zastygała wylać na zimne ciasto i posypać borówkami. Smacznego :)








http://www.mlynystoislaw.pl/

11 komentarzy:

  1. Jaka pychota... Małgosiu, znęcasz się nade mną pokazując takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z tą polewą genialnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaku narobiłaś - wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko jakie to piękne, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie czekoladowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda tak pięknie, że aż szkoda jeść :) Cudowny ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas też jagodowo <3 Świetne ciacho! brakuje tylko gałki lodów :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny torcik. A połączenie czekolady z jagodami to strzał w 10tkę :D

    OdpowiedzUsuń