niedziela, 14 maja 2017

Krucha tarta z pieczarkami

Bardzo lubię wytrawne tarty. Można komponować w/g uznania, zasobów lodówki, naszych upodobań i smaków. Dzisiaj przedstawiam  kruchą tartę, której głównym składnikiem są pieczarki. Jednak to nie wszystko,występuje również fasola czerwona, kukurydza, cebula i sos jajeczny. Ciasto jest smaczne i chrupiące. Polecam.




Ciasto;

90 g. masła zimnego
30 g. smalcu zimnego
200 g. mąki pszennej
sól w/g uznania ja dałam 1/3 małej łyżeczki
2-3 łyżki zimnej wody


Mąkę przesiać na stolnicę i dodać masło, smalec i sól. Nożem pokroić tłuszcze. Wymieszać ręcznie i dodać zimna wodę. Ciasto zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować na formę. Nakłuć widelcem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.
Na surowe ciasto umieścić kawałek papieru do pieczenia i obciążyć surową fasolą. Piec w 160*- 25 minut

Farsz;

Pieczarki 8 sztuk
cebula 1 duża
1/3 puszki czerwonej fasoli
1/3 puszki kukurydzy
oliwka do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione przyprawy.

Pieczarki pokrojone podsmażyć z cebulką. Doprawić do smaku. Dodać fasolę i kukurydzę. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto.  Zalać sosem z jajek. I tak przygotowaną  piec 20 minut w 170 * C

Sos jajeczny;

3 żółtka surowe wymieszać z 100 ml śmietany 18 % i łyżką do dwóch łyżek mąki. Posolić, dodać pieprz.


36 komentarzy:

  1. Lubię takie smaki i przekąski, tarta wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię wytrawne tarty. Ostatnio robiłam ze szparagami. Twoja pieczarkowa propozycja jest bardzo interesująca, bo uwielbiam grzyby. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam tarty wytrawnej.
    Podoba mi się Twoja, pyszne musiało być to nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna tarta Małgosiu :) Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno smaczna:))chętnie skorzystam z przepisu:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Super tarta :) Już dawno nie jadłem tarty :)

    Pozdrawia serdecznie
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tarty.... ostatnio robiłam cebulową - ale pieczarkowa będzie następną

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za przepis Małgosiu, napewno będzie mi smakować! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności :) ja również uwielbiam tarty, ale dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dawno nie piekłam wytrawnej tarty. Twoje nadzienie brzmi bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda, ze nie mogę jeść pieczarek, bo wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  12. Do tart nam jakoś nie po drodze w wykonaniu a już tym bardziej do tych wytrawnych :P Ale z chęcią byśmy się u kogoś poczęstowały :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczna tarta, ja lubię i słone i słodkie, z pieczarkami musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis, wykorzystam w najbliższym czasie, bo na weekend spodziewam się gości :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z chęcią bym wykorzystała, jednak z racji bycia wege muszę znaleźć alternatywny przepis na ciasto (bez smalcu) ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, mniam - wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie robilam, a jest taka pyszna☺

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny pomysł na obiadek lub przekąskę na imprezkę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wygląda, bardzo lubimy takie tarty :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo pyszny pomysł:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię tego typu wytrawne tarty. Obiad syty i przesmaczny. Też robię często i wielu opcjach nadzienia. Moja ulubiona wersja to z boczkiem, cebulą, pieczarkami i ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszna, chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetna propozycja na kolację Gosieńko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda wyśmienicie, zgłodniałam od czytania i oglądania. Zaskoczyłaś mnie ,że smalec wchodzi w skład ciasta .

    OdpowiedzUsuń
  25. Znowu kusisz! Przepis zapisuję :-))

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam tarty. Moja ulubiona to z serem i szpinakiem. Twoja wygląda rewelacyjnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Taką tartę zdecydowanie bym zjadła! :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo smakowita tarta, na pewno posmakuje moim domownikom :)

    OdpowiedzUsuń
  29. tylko nie smalec...no ale coś za coś,musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  30. Wytrawna tarta - to propozycja dla nas:) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń