czwartek, 18 maja 2017

Owsiany torcik

Torcik został tak ułożony, aby można było łatwo podzielić go na całe porcje. Ciastka są duże i miękkie, pachnące miodem i prażonym kokosem. Uprażyłam również płatki owsiane. Polecam i życzę smacznego :)






Składniki na 6 sztuk dużych ciastek;

200 g. płatków owsianych Młyny Stoisław
100 g. drobnego kokosu
1/2 szklanki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
1/2 kostki masła
50 g. cukru
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
50 g. rodzynek
szczypta soli




















Wykonanie;

Masło grzejemy na patelni, wsypujemy płatki owsiane i smażymy, aż się zarumienią.
 Posypujemy cukrem, który ma się pod wpływem podgrzewania rozpuścić.
Na osobnej patelni prażymy kokos na kolor złocisty.
Składniki z obu patelni mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, cukier waniliowy,
rodzynki, miód, roztrzepane jaja, sól.

Ręcznie formujemy kulki, które należy spłaszczyć.


Piec w 160*- 15 minut.





















http://www.mlynystoislaw.pl/

16 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny deser i do tego zdrowy, po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świene te ciacha i ta forma ich podania, wspaniała. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie :) Bardzo lubię takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda. Chętnie bym go zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo zdrowie, pyszny i efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie słodkie i zdrowe przekąski, świetnie Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super się prezentuje. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne ciasteczka :) Na podwieczorek w sam raz :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł Gosiu z tym wykorzystaniem płatków. Torcik wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciacha! a ustawione jedno na drugim wyglądają efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A to nam się bardzo podoba :) dzięki za przepis. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń