środa, 31 maja 2017

Pizza Amerykańska na grubym spodzie

Od pewnego czasu współpracuję z firmą Młyny Stoisław i jestem bardzo zadowolona z ich produktów. Są one wysokiej jakości i tworzenie przepisów na nich jest dla mnie przyjemnością. Dzisiaj proponuję pizzę na grubym spodzie. Ciasto jest wspaniałe i wyrośnięte. Smakuje nawet bez dodatków. Gorąco polecam.


PIZZA  AMERYKAŃSKA






















Ciasto;

700 g. mąki na pizzę
25 g. świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki letniej wody
4 łyżki oliwki z oliwek
łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli

Cukier, drożdże i 100 ml. wody mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Mąkę siejemy przez sitko ze solą.
Do zaczynu wsypujemy mąkę i wlewamy resztę wody.

Wyrabiamy ręcznie do momentu , aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ręce można posmarować oliwką.
Wyrobione już ciasto, wykładamy bezpośrednio na papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.




















Na wierzch;

Wierzch można zrobić w/g upodobania. Ja natomiast zrobiłam tak;
8 pieczarek, duża cebula, sól do smaku i pieprz.
Pieczarki drobno pokroiłam, cebulę również. Doprawiłam przyprawami i smażyłam razem na patelni.
Farsz wyłożyłam na ciasto, bezpośrednio przed włożeniem pizzy do pieca.
Piekłam 20 minut w 180- 170* opcja góra dół.
Po wyjęciu udekorowałam smażonym boczkiem i czerwoną papryką.



















http://www.mlynystoislaw.pl/

16 komentarzy:

  1. całkiem apetyczna, ale ja od jakiegoś czasu wolę te na cienkim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na grubym jeszcze nie jadłam - musze sobie zrobić taką na próbę - ciekawa jestem czy bym mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię spody grube i cienkie, a ta pizza prezentuje się rewelacyjnie. Biorę kawałeczek na spróbowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas pizza tylko na grubszym spodzie,na cienki, nie lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale gruby spód! Kocham takie amerykańskie pizze! :)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Super propozycja np. na kolcje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza na bogato :D Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł z tym grubszym spodem, muszę kiedyś spróbować, bo u mnie ostatnio na cienkim :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie grube ciasto też ma swój urok :) Tylko musi być mięciutkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pizza :) Zresztą bardzo ją lubię :) A pro po kuchni amerykańskiej, planuję napisać post na temat śniadania amerykańskiego :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle wspaniały przepis Małgosiu akurat wczoraj jadłam pozdrawiam http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ww, ale wyrosła. Wspaniała ta pizza Gosieńko. :-)

    OdpowiedzUsuń