niedziela, 7 maja 2017

Torcik orzechowy z bitą śmietaną

Pisząc orzechy mam na myśli zmielone migdały, orzechy włoskie, laskowe, słonecznik i dynię. Często zaopatruję się w sklepach z bakaliami, w rożne łakocie, które zajadam podczas czytania i nie tylko. Gdy kupuję suche produkty, zazwyczaj mielę je i zamykam w słoiku. Przechowuję w lodówce i używam do jogurtów i musli. Czasem dosypuję do ciast i kremów. Dzisiaj postanowiłam zrobić ciasto na bazie zmielonej mieszanki, wyszło pyszne i polecam. Jeżeli nie chce Wam się mielić tylu składników, można użyć jednego, np; orzechów włoskich lub migdałów.


Torcik orzechowy z bitą śmietaną i frużeliną
malinową 


















Składniki na ciasto;

200 g. zmielonych orzechów
4 jaja
4 łyżki czekolady w proszku( można pominąć ). Jeśli pominiesz dodaj do ciasta więcej cukru.
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa różowa;

200 ml. śmietanki 30 %
1 galaretka malinowa

Masa biała;

200 ml. śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru 

Na wierzchu frużelina w/g tego PRZEPISU 





Ciasto;

Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka i miksować na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesiana z proszkiem i sproszkowaną czekoladę. Stopniowo dosypywać zmielone orzechy, mieszając tylko szpatułką.

Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 16 cm. Piec w 160 * -30 minut. Opcja tylko dół bez termoobiegu.


Masa różowa;


Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody. Ostudzić.

Śmietankę ubić na sztywno i dodać zimną galaretkę.
Wyłożyć na ostudzone ciasto.

Masa biała;


Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na zimne ciasto i polać frużeliną.


Blaty ciasta naponczowałam -1/3 szklanki wody, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 1/2 łyżeczki cukru/



Torcik włożyć do lodówki na godzinę.





50 komentarzy:

  1. Małgosiu!
    Twoje ciasto wygląda obłędnie. Ślinka mi cieknie!
    Niestety, nie skuszę się ponieważ nie jem m.in.śmietany.
    Ciasto orzechowe to coś dla mnie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Łucja za miłe słowa :) Pozdrawiam -:)

      Usuń
  2. Małgosiu,torcik wygląda świetnie, przy najbliższej okazji urodzinkowej wykorzystam przepis! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Moniczko i również pozdrawiam -:)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczny torcik i ten kremik różowy - lubię takie ciasta :) Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i pewnie obłędnie smakuje. Wypróbuję przepis. Obserwuję bloga i w google+ :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, ależ ten torcik wygląda cudownie:) Poczęstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najbardziej podoba mi się ciasto z dodatkiem orzechów, ale cały torcik wygląda bardzo dostojnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cuuudownie wygląda :) To ciasto orzechowe i krem z malinami to jakaś bajka ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Cuuudownie wygląda :) To ciasto orzechowe i krem z malinami to jakaś bajka ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Torcik wygląda cudnie, chętnie bym go skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pięknie i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczne! Świetnie, że trafiłam u Ciebie na przepis frużeliny. Uwielbiam ją!
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne ciasto, aż szkoda jeść takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny torcik :) Wygląda bajecznie! <3 Chętnie skosztowałabym choć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. przecudnej urody ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bajkowe :)) Bardzo mi się podoba:) Musi być przepyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo smakowicie :-) Ja także podjadam takie łakocie... przepis zapisany :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeśli to ciasto smakuje tak dobrze jak wygląda to chętnie zjadłabym NIE jeden kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu cudowny torcik, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Alez cudnie wygląda, przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda jak milion dolców!

    OdpowiedzUsuń
  23. Musze wypróbowac ten przepis, na takiej bazie jeszcze nie piekłam ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. świetny na letnie przyjęcie w ogrodzie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudnie to wygląda, zawsze bardzo lubiłam takie torty z lekkim śmietanowym kremem, no i maliny to chyba najlepszy wybór dodatku ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. takiemu torcikowi to nie można się oprzeć. cudeńko! <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten torcik robi wrażenie :D Wygląda obłędnie i z chęcią bym go skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Torcik wygląda obłędnie Gosiu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Torcik wygląda bardzo smakowicie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  30. Jaki uroczy torcik!
    Wspaniały...udał Ci się koncertowo!

    OdpowiedzUsuń
  31. Super torcik :) Bardzo apetycznie on wygląda :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń