piątek, 23 czerwca 2017

Bakłażan z bobem i parmezan

Polecam szybkie i smaczne danie, dla miłośników bakłażanów. Połączenie z bobem i parmezanem jest smaczne. Na jednej porcji nie skończy się, zapewniam.

BAKŁAŻAN I BÓB




1 bakłażan
szklanka ugotowanego bobu
dwie duże łyżki parmezanu
oliwka do smażenia

Bakłażan kroimy w plasterki i solimy z obu stron. Odkładamy na około pół godziny. Po tym czasie warzywo puści brązowy sok, który należy wylać.
Rozgrzewamy patelnię z oliwką.Każdy plasterek smażymy z obu stron.
Bób obieramy ze skórki i łączymy z bakłażanem. Posypujemy parmezanem. Można chwilkę zapiec w mikrofali, jeżeli lubimy jeść ciepłe dania.

Smacznego.



''Błyskawiczny piątek''- na FB.  Podsumowanie



19 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja Małgosiu. Lubię podsmażane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No faktycznie, akurat sezon na dwa wspaniałe warzywka - u Ciebie pyszne 2 w 1 :) Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie Małgosiu. Lubię bakłażany, więc się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy bakłażany grillowane, z octem winnym, czosnkiem i zieloną pietruszką.
    Twoja propozycja z bobem i parmezanem jest bardzo interesująca. Mamy sezon na bób. Dzisiaj robiłam z niego humus.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie. Myślę, że przypadłoby mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przyjemnością przygotuję, bo i bób, i bakłażany bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu wspaniała propozycja :-) zjadłabym z chęcią teraz takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne i ciekawe połączenie, uwielbiam bakłażany i bób ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wygląda, dzięki za wspólny piąteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczne danie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na bakłażany ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne połączenie :) Chętnie zjadłabym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię bakłażan. Idealnie pasuje na grilla :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  14. Za bakłażan podziękujemy (bleee :P) ale bób bardzo chętnie przygarniemy na obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  15. u mnie niestety połowa rodzinki nie chce bakłażanu i bobu, ale ja bardzo lubie i ta propozycja bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne danie... uwielbiam bakłażany...

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo eleganckie danie jako przystawka dla gości! :)

    OdpowiedzUsuń