niedziela, 11 czerwca 2017

Biszkopt idealny

Ciasto biszkoptowe zależy nie tylko od składników, jakich używamy. Ważną rzeczą jest również sposób pieczenia. Jaja powinny być zawsze od kur z wolnego wybiegu. Składniki ciepłe, czyli o temperaturze pokojowej. Piec najlepiej na górnej półce piekarnika na opcji grzanie od dołu.






Składniki na kwadratową blachę o wym.25/25 cm.

6 jaj ( M )
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
2 kopiate łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Masa ma być sztywna i lśniąca. Następnie dodać po jednym żółtku, miksując już na najmniejszych obrotach miksera. Przesiane mąki z proszkiem stopniowo wsypać do masy z jajek. Mieszając już silikonową, miękką szpatułką.

Piec 160 * - 40 minut.




http://www.mlynystoislaw.pl/

9 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ten biszkopt :) Idealny :) A to ciasto z jego wykorzystaniem rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najczęściej piekę biszkopt z podobnych, jak Ty, składników. Dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Nigdy jeszcze nie piekłam z krupczatką, więc następnym razem spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaaaaaaa.... aż żałuję że nie potrafię nic upiec (poza chlebem)

    OdpowiedzUsuń
  4. No biszkopt bez zarzutów :) Można robić wspaniałe ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam swój ulubiony przepis na biszkopt, a dobry przepis to gwarancja dobrego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasta biszkoptowe :) Często je przyrządzam :) Ja zazwyczaj robię biszkopt na podst. ubitych białek. Można także zrobić biszkopt na podst. ucieranych żółtek z cukrem lub na parze. Należy pamiętać o zachowaniu proporcji składników do przyrządzenia ciast biszkoptowych.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam, bo biszkopt jaki piekłam niedawno na bazie receptury wyGooglanej, okazał się kompletną porażką. Właśnie szukałam sprawdzonego patentu. Twój biszkopcik przepięknie i równo wyrósł - aż bierze ochota na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń