środa, 13 września 2017

Drożdżowe z pieczarkami


Zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi robić ciasta drożdżowe. Wydają się bardzo pracochłonne, jednak nie do końca jest to prawdą. Nie ma to jak swoje domowe ciasto, które możemy zrobić na wiele sposobów. Wystarczy troszkę pomysłowości i gotowe. Postarałam się, przybliżyć Wam dokładne wykonanie w związku z tym opublikowałam więcej zdjęć. Farsz z pieczarek można zastąpić innym dowolnym, u mnie jest to wersja wegetariańska.
Do wykonania tego przepisu zainspirował mnie sklep, który polecam Tarka i Miarka Znajdziecie tam wszystko potrzebne do kuchni i nie tylko.






składniki na ciasto na dwie blaszki o średnicy 22 cm.

1 szklanka mleka
30 g. drożdży świeżych
100 g. masła
2 jaja ( L )1 łyżeczka soli
około 450 g. mąki pszennej

farsz;

10 pieczarek i 1 cebulka. Sól, pieprz oraz papryka słodka
keczup do wysmarowania dna ciasta

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki. Mleko podgrzać aby było letnie. Dodać do niego pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do zaczynu wsypać przesianą mąkę, wlać roztopione letnie masło, sól, oraz całe jajka.
Wyrobić około 10 minut. Podczas wyrabiania, smarować dłonie oliwką, ladę również. Ja na przykład wolę oliwkę niż podsypywanie mąką.

Tak przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Miseczkę posmarować oliwką, wierzch ciasta również.


po godzinie;



Gotowe wyjąć na blat i minutę wyrobić, aby odeszły pęcherzyki powietrza.

Rozwałkować i wykroić kółka;



Wyłożyć nimi dno foremek;



Pozostałe ciasto zrolować i ułożyć na wierzchu;


Tak przygotowane przykryć jeszcze raz ściereczką i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie dno posmarować keczupem i wyłozyć farsz.z pieczarek;



Piec 30 minut w 150 *. U unikać termoobiegu, ponieważ bardzo wysusza drożdżówki.




Troszkę sera oraz keczup i można zajadać ze smakiem 😊



26 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżowe i słodkie i wytrawne, z pieczarkami fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow to wygląda genialnie, przypomniało mi smaki dzieciństwa, gdy hitem w moim mieście była budka w której sprzedawano bułki z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu ale mi smaku narobiłaś na takie buły, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie!!!!!Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! Takie smakołyki chętnie zabrałabym do pracy na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie to wygląda :) na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ciasto drożdżowe. Twoje wytrawne drożdżówki wyglądają wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż nabrałam na nie ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na drożdżówkę na wytrawnie. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna na drugie śniadanko albo kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale bym zjadła taką drożdżówkę na kolację, pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajna propozycja. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie pogardziłabym taką bułeczką, choć chyba wolę słodkie drożdżówki. I bez wątpienia warto włożyć trochę wysiłku w przygotowanie domowego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, pychotka ☺ Ja bardzo uwielbiam ciasta drożdżowe ☺ Zrobienie ciasta drożdżowego wcale nie jest trudne ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne :) Lubię wszelkie wariacje na temat drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pysznie wygląda! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności! :) Uwielbiam drożdżowe ciasta pod każdą postacią a Twoje drożdżówy są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne drożdżowe. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń