sobota, 23 września 2017

Konfitura z dyni


Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, na wspaniałą konfiturę z dyni.
Swój niepowtarzalny smak, zawdzięcza goździkom i laskom cynamonu, w których jest gotowana.
W zeszłym roku zrobiłam cukierki z dyni. Miały bardzo wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Polecam oba przepisy.








2 kilogramy obranej i pokrojonej w kostkę dyni
10 goździków
4 laski cynamonu
2 szklanki wody

sok z 1 i 1/2 cytryny
1 i 1/2 kg cukru
2 żelfix


Pokrojoną dynię wrzucamy go garnka, wlewamy wodę, goździki i cynamon. Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Grzejemy, aż masa zrobi się przejrzysta.
Wtedy dopiero sypiemy cukier. Z cukrem podgrzewamy,  do momentu jego rozpuszczenia.
Następnie wlewamy sok z cytryny, cały czas gotując. Na końcu dodajemy żelfix i gotujemy jeszcze dwie minuty.
Wkładamy do suchych słoiczków. Odwracamy dnem do góry.

Smacznego.




29 komentarzy:

  1. Małgosiu takich dobroci jeszcze nie jadłam z dyni

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie wygląda. Może zrobię w tym roku bo do tej pory z dyni to głównie zupę gotowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie takiej konfitury jeszcze nie jadłam. Za słodko, ale dynie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis Gosiu. Uwielbiam kanapki z taką konfiturą. Mniam, mniam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam konfiturę z dyni i robię ją każdego roku.
    Dodaję pomarańcze i troszkę mniej cukru.
    Dzisiaj kończyłam smażyć powidła ze śliw. Z 15 kg wyszło 15 słoiczków 200 ml. W tym roku poszłam na żywioł, zrobiłam bardzo dużo przeróżnych konfitur, dżemów. Jeżeli kupię słoiczki to zrobię konfiturę z dyni.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda. Uwielbiam dynię, ale jeszcze nigdy nie jadłam takiej konfitury. Teraz siedzę i się zastanawiam dlaczego??

    OdpowiedzUsuń
  7. To dla mnie nowość, ale zainspirowałaś mnie i po niedzieli biorę się do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z dyni jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jadłam jeszcze takiej konfitury! :D mega pomysł :D
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Już dawno nie robiłam żadnej konfitury z dyni. Może w tym roku się skuszę?

    OdpowiedzUsuń
  11. Kilka razy mieliśmy dynię na działce, ale zawsze korzystali z niej znajomi lub rodzina.
    Widzę, że wg Twojego przepisu można bez problemy zrobić konfiturę. Może w przyszłym roku się skuszę.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakoś ostatnio nie robię konfitur, ale moja mama coraz częściej o tym myśli, a jako, że mieszkamy razem może coś z tego wyjdzie! Pozdrawiam Małgosiu cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Powitałaś jesień jak należy, wyjątkową konfiturą

    OdpowiedzUsuń
  14. z dyni jeszcze nie jadłam i nie robiłam, ale jeszcze wszystko przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smakowicie wygląda :) Konfitury z dyni jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie jadłam konfitury z dyni, a Twoja wygląda apetycznie. Może kupię dynię i się skuszę aby taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super pomysł, bardzo lubię dynię, a w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jadłam konfitur z dyni.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniała konfitura :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł :) Bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda wspaniale!
    Idealna do chałki, mniammm.....

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo dziękuję za pozostawione komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Konfitury z dyni nie jadłam i bardzo jestem ciekawa jej smaku. Po zdjęciach widać, że jest pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny sposób na to aby zamknąć dynię w słoiczku na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze nie jadłem konfitury z dyni ☺ Pychotka.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  26. Dżemy wszelkie są pyszne, te z dyni też. \Nie rozumiem tylko po co ten dodatek sztuczności w postaci żelfixu?

    OdpowiedzUsuń