piątek, 29 września 2017

Lazania z warzyw z jasnym sosem


Warzywna lazania, smaczna, łatwa w wykonaniu. Szybko się ją robi i równie szybko znika z talerzy.


WARZYWNA LAZANIA Z JASNYM SOSEM



6 płatów makaronu do lazanii
1/2 puszki kukurydzy
 szparagowa mamut około 1/2 kg.
marchew 2 sztuki
mała cukinia.
ser żółty na wierzch oraz kilka łyżek Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz
sól do smaku, pieprz, tymianek.
Oliwka kilka łyżek

Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, marchew i cukinię w plasterki. Dusimy na patelni w oliwce odrobinie wody i przyprawach. Gdy zmiękną wsypujemy kukurydzę.

Małą formę keksówkę w całości wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy surowe plastry makaronu, na to połowę masy. Powstały z gotowania sos, również wlewamy.
Znowu dajemy plastry makaronu i resztę warzyw. Na wierzch starty ser żółty.
Pieczemy w piekarniku 30 minut w 150 *

Wierzch lazanii nakryłam folią spożywczą, aby ser nie spalił się. Gotowe danie polałam z wierzchu Sosem Jasnym Łowicz.
Smacznego.


6 komentarzy: